Abonneren  Inloggen

Tips & Tricks: Inkt besparen in PDF- bestanden

4 juni 2024

In PRINTmatters delen we graag kennis. Kennis waarmee je klanten nog beter kunt adviseren, de bedrijfsefficiency kunt verbeteren of om te inspireren. Dit keer deelt Germen Kroon van GrafiStore tips & tricks om door kleuroptimalisatie inkt te besparen.

Inkt besparen is niet iets raars in de grafische markt. Denk aan kosten verlagen, reductie van milieu-impact en verspilling, droogtijden verkorten, maar ook bepaalde nabewerkingen en veredeling vloeiender laten verlopen. Je verzint er vast wel een paar ander opties bij...

In een ideale wereld leveren onze relaties PDF-bestanden aan met kleurbeheerde afbeeldingen; de PDF is voorzien van een goede uitvoerintentie. Geweldig!

Helaas is dit niet de praktijk. Zeker als je bestanden krijgt van ‘consumenten’ uit Canva, MS-Word of erger. Laten we stellen dat de PDF is voorzien van een ‘ISOcoated_v2’ uitvoerintentieprofiel. Deze beschrijft dat de maximale inktdekking 330% mag zijn; de som van C+M+Y+K. Als we een object hebben dat bestaat uit 400% inkt, tsja. Wat moeten we dan doen?

Heb jij DeviceLinks?

Niet iedereen weet wat dit is: een DeviceLink is een kleurprofiel die zonder extra ICC-profielen en met de tussenstap van LAB-conversie kleuren omzet naar een andere waarde; dus CMYK → LAB → CMYK. Een kleurprofiel, zoals ‘ISO coated’ kan dan middels een DeviceLink worden omgezet naar ‘ISO coated v2 300’, dus met maximale inktdekking van 300%. Dit kan dus gewoon al met PitStop Pro: deze bevat zo’n 40 DeviceLink-profielen voor CMYK-naar-CMYK-conversie. Maar er kan meer...

Een heel eenvoudig voorbeeld.

Kleuren optimaliseren

Er zijn een aantal applicaties beschikbaar die CMYK-naar-CMYK-conversies kunnen uitvoeren mét inktreductie. Een bekende is Color Logic ZePrA. In dit voorbeeld geef ik aan dat deze een dynamische DeviceLink aanmaakt om de tinten in het document te converteren zodat deze geschikt is voor ‘ISOcoated_v2_300’ met een zo laag mogelijke afwijking (ΔE). De resultaten zijn deze:

Resultaten na aanmaak DeviceLink voor conversie van kleurtinten.

We hebben nagenoeg dezelfde kleuren, maar hebben 8,5% inkt bespaard, waarbij Cyaan 13%, Magenta 14% en Geel 13% besparing heeft opgeleverd. Bij Zwart daarentegen is 4% meer gebruikt. Kan jij vinden waar?

Instellingen in de Smart Color Server ZePrA, die CMYK- naar-CMYK-conversies kan uitvoeren mét inktreductie.

Waarom geen CMYK-naar-CMYK-conversie in Acrobat?

Het is niet mogelijk om in Adobe Acrobat CMYK-naar-CMYK-conversies uit te voeren. Dit kan alleen met DeviceLinks. In Enfocus PitStop Pro of callas pdfToolbox heb je een aantal DeviceLinks bijgeleverd die je kunnen helpen om de TAC (Total Area Coverage) te reduceren, maar dat zal niet bij alle situaties helpen. De applicatie ZePrA kan dynamisch berekenen welke alternatieve combinaties ongeveer dezelfde kleur kunnen behalen met minder inkt. ZePrA doet dit via slimme algoritmes, waarden in LAB en DeltaE-afwijking (zo simpel mogelijk uitgelegd).

En waarom niet in InDesign?

Wanneer in een bronapplicatie zoals Adobe InDesign een CMYK-beeld geladen is met een kleurprofiel, bijvoorbeeld ‘U.S. Web Coated (SWOP) v2’, en je exporteert deze naar PDF met een ‘ISO coated v2 profiel’, dan voert InDesign géén kleurconversie uit. Afhankelijk van de instelling koppelt deze het ICC-profiel aan de afbeelding of levert deze een PDF met alleen een uitvoerintentie. Er wordt alleen een kleurconversie uitgevoerd als je van RGB naar CMYK gaat of vice versa. Dus om zo betrouwbaar mogelijk een PDF met CMYK-inhoud naar een CMYK-inhoud om te zetten met een lagere maximale inktdekking, kan je dit goed doen met een DeviceLink.

What’s the catch?

ColorServers zijn kostbaar, vaak praat je over een investering van meer dan 10.000 euro. Maar je kunt gemakkelijk berekenen wat je winst is. Een goed voorbeeld is dat een relatie 300.000 euro per jaar aan inkt spendeerde (op een UV-pers). De inktreductie door gebruik van de ColorServer bij deze drukkerij bedroeg 7 tot maximaal 14%, afhankelijk van hoe veilig de instellingen werden gekozen. Dat is een besparing van zo’n 30.000 euro per jaar! Deze formule is toepasbaar op alles wat print en inkt gebruikt, dus ook large format en inkjet web of sheetfed.

Vragen? Stuur graag een mailtje naar support@grafistore.nl.


Wil je het gedrukte PRINTmatters Magazine ontvangen? Neem dan een proefabonnement!